Gebruik ons Leefbaarheidsfonds!

De Dorpsraad heeft elk jaar een flink bedrag te verdelen uit het Leefbaarheidsfonds. Het bedrag wordt toegekend door de gemeente, op basis van het aantal inwoners. Het fonds stimuleert initiatieven die de leefbaarheid in Oostrum bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan voorzieningen zoals een speeltoestel, activiteiten zoals koningsdag, of een evenement voor de jeugd.

Criteria

Iedereen in Oostrum kan een bijdrage uit het Leefbaarheidsfonds aanvragen voor een activiteit of voorziening, maar de aanvraag moet wel voldoen aan een aantal criteria:

• De activiteit moet in Oostrum plaatsvinden, en moet de leefbaarheid bevorderen. Als het om een voorziening gaat, dan moet die in Oostrum komen te staan.
  • Het resultaat moet voor een groot deel van de Oostrummers beschikbaar zijn.
  • Het mag geen commercieel belang dienen, dus er mag geen winst worden gemaakt.
  • Het plan moet financieel onderbouwd zijn, dus met een begroting die zowel de te verwachten uitgaven als inkomsten laat zien.
  • De aanvraag mag niet structureel zijn. Als er jaarlijks geld nodig is, bijvoorbeeld voor onderhoudskosten of een terugkerend evenement, dan moet dat anders worden geregeld, bijvoorbeeld via sponsoren.
  • Als de aanvraag bedoeld is voor een terugkerend evenement of activiteit, dan is alleen een bijdrage mogelijk voor de opstartfase, de eerste duw in de rug. Daarna moet het op eigen benen staan.
  • De aanvraag moet binnen één jaar zijn uitgevoerd of aangeschaft, anders vervalt de toezegging.

Toekenning

Een aanvraag die aan de criteria voldoet wordt niet automatisch toegekend. Het fonds is immers niet oneindig groot. Als het nodig is zal de Dorpsraad om een toelichting vragen. Als er teveel aanvragen zijn moeten we keuzes maken, of een lager bedrag toekennen. De uiteindelijke beslissing ligt bij de Dorpsraad. Het geld wordt pas overgemaakt als het project of initiatief is gerealiseerd, en op basis van de (originele) factuur.

Voorbeelden

Om een idee te geven van de mogelijkheden noemen we hieronder een paar voorbeelden van initiatieven die de afgelopen jaren een bijdrage hebben gekregen.

• Het kermiscomité, voor een familieprogramma op zondag
  • De Goede Doelen Week, voor een nieuwe opzet van de collecte
  • Het 6×11 jubileumweekend van de Karklingels
  • Muziekvereniging SMT, om een concert te houden voor de asielzoekers in de Evenementenhal
  • Een bijdrage aan het OW!, voor de extra kosten van het 50-jarig jubileumnummer
  • De tweejaarlijkse herdenking Òs Gemis, voor een eenmalige investering in materialen
  • Een bijdrage aan de receptie voor Helga Cornelissen, die in 2022 Buuttekampioen werd bij het LVKA
  • Een partybox (luidspreker met 2 microfoons) die verenigingen gratis kunnen lenen bij D’n Oesterham
  • Twee podiumtrappen voor D’n Oesterham

Klik hier voor de criteria en de aanvraaginformatie (PDF).