Even voorstellen: Clemens Weijs

Wie zijn er eigenlijk actief voor de dorpsraad, en wat doen ze daar? Sinds februari 2020 zorgt de werkgroep van het OW! voor leuke rubrieken in dit blad. In deze rubriek laten we daarom de leden aan het woord. Deze keer: Clemens Weijs.

Clemens is 51 jaar, en geboren en getogen in Oostrum. “Ik ben getrouwd met Heidi, en we hebben twee kinderen, Joost en Daphne.” Wat doet hij voor werk? “Ik werk bij boomkwekerij J. Akkermans in Maashees. We kweken laanbomen in verschillende soorten, zoals linden, eiken, berken en fruitbomen, onder andere voor export en gemeentes.”

Wat zijn zijn hobby’s? “In mijn vrije tijd drink ik graag een biertje met vrienden, en ga ik graag naar concerten. Elk jaar gaan we met onze kámmeräöj naar een festival, ieder jaar een ander. Zo zijn we bijvoorbeeld naar Down The Rabbit Hole geweest, Best Kept Secret, Werchter, Pinkpop en Vestrock. Mijn muzieksmaak is erg breed, maar ik houd erg van alternatieve muziekstromingen zoals Indie, New Wave en andere obscure herrie. Muziek waar ik echt niets mee kan, is Nederlandstalige meelalmuziek.”

Een paar jaar geleden werd hij door Cecile Brouwer en Lucienne Litjens benaderd om een keer een avond te sparren over een nieuwe vormgeving van het Oostrums Weekblad. “Dat vond ik een prima plan, dus ik heb ja gezegd. Het idee was niet alleen een nieuwe layout, maar ook om er meer van te maken dan een blaadje met aankondigingen en oproepen. Op die avond hebben we daarom verschillende rubrieken verzonnen. Zelf heb ik toen de rubriek ‘De Spraekbuūs’ bedacht, en die maak ik nu nog steeds. Daarin staan meestal woorden of spreuken in het dialect met uitleg in het Nederlands. Ook staan er wel eens gedichten in of andere informatie, wat allemaal met ons dialect te maken heeft. Verder ben ik tussenpersoon voor een aantal andere rubrieken, zoals de Historische Kring. Zij leveren me het artikel aan, en ik zorg ervoor dat het wordt geplaatst.”

Het dialect ligt hem na aan het hart. “Sinds een paar jaar ben ik lid van Veldeke Venray. Die club zet zich in voor het behoud van ons prachtige dialect. Ze organiseren bijvoorbeeld lezingen, excursies, een aetaovend en een cursus ‘Venrods laeze en schriēve’. Ook hebben ze het Venrays woordenboek en het Venrays spreekwoordenboek gepubliceerd.”

Maar het blijft niet bij het OW! en het dialect. Clemens is op vele gebieden actief in het dorp. “Er zijn verschillende vrijwilligersactiviteiten die ik heel graag doe. Zo sta ik iedere zaterdagmiddag op het voetbalveld als leider van de veteranen, en ben ik penningmeester van de AAP (Âld Aostrumse Prinsen). Verder zit ik in een organisatie die om de twee jaar een samenzijn organiseert op de begraafplaats Trans Cedron in Oostrum, met de naam Òs gemis. Iedereen kan dan hun overledenen in een sfeervolle omgeving gedenken. Dit jaar vindt dat weer plaats, op 5 november.”

Hij is een man van contrasten, want naast plechtige houdt hij ook van uitbundige festiviteiten. “Ik word blij van evenementen die door jongeren georganiseerd worden. Een paar weken geleden werd er bijvoorbeeld een heus popfestival georganiseerd door een grote vriendenclub uit Oostrum. Echt prachtig om te zien hoe zij zoiets uit de grond stampen.”

Is er nog iets dat hij graag gerealiseerd zou zien in het dorp? “Het zou prachtig zijn als de kinderen op de lagere school De Meulebeek een uurtje per week een dialectles konden volgen, of dat ze spelenderwijs in contact komen met onze mooie streektaal.”

Delen mag!