Thema-avond Verkeersveiligheid

De avond begon om 19:00 uur met een quiz voor de jeugd. De opkomst was niet zo groot als gehoopt, niet alleen vanwege voetbaltrainingen, maar ook omdat er op school, ondanks meerdere verzoeken, niets over was verteld.

Maar zij die er waren werden door wijkagent Maarten Arts enthousiast door de twintig vragen geloodsd. Ook de volwassenen deden mee, en hadden af en toe nog moeite om het juiste antwoord te vinden. Na een korte pauze werden de prijzen uitgereikt. Hartelijk dank aan de sponsoren: Bowling Bistro Venray, Melvins Tweewielers, Green Drive en Veilig Verkeer Nederland.

Veilig op weg

Daarna presenteerden Ton Peeters en Ruud Verhaegh, beide van de gemeente Venray, hun campagne. Problemen met verkeersveiligheid zitten vaak in gedrag. Dat kon de wijkagent bevestigen: een automobilist die zich aan bepaald gedrag van fietsers stoort, vertoont vaak datzelfde gedrag zodra hij zelf op de fiets stapt. Een melding van bewoners kan niet altijd door de gemeente worden opgelost. De campagne helpt bewoners, in samenwerking met Smile Venray, met een informeel gesprek over mogelijke acties. Die zijn gericht op empathie bij de weggebruiker, zoals borden ‘30 bedankt’ of fotoborden op straat, remwegdemonstraties en snelheidsmetingen. Tijdens een campagne ging de gemiddelde snelheid bijvoorbeeld met 7 km/u omlaag, en na afloop bleef die gemiddeld 4 km/u lager.

Smile Venray

Jolanda van Sinten vertelde over hun werkgroep, waarin niet alleen vertegenwoordigers uit de dorpen en wijken zitten, maar ook Ruud Verhaegh van de gemeente, en iemand van de vrijwillige politie. Om snelheid te meten kunnen ze bijvoorbeeld beschikken over een laser, en over een ‘smiley’ die tijdelijk op een lantaarnpaal kan worden geplaatst. Verder houden ze regelmatig controles op fietsverlichting, en is er elk jaar een grote verkeersmarkt in het centrum.

Bespreektafels

Na een korte pauze verdeelde de zaal zich over drie tafels met grote plattegronden van Oostrum. Elke tafel kreeg begeleiding van een lid van de dorpsraad, en van een van de presentatoren. Samen probeerden ze niet alleen knelpunten te vinden wat verkeersveiligheid betreft, maar daar ook oplossingen voor aan te dragen. Na een dik half uur was iedereen nog steeds enthousiast aan het discussiëren, maar het werd tijd om af te ronden.

Elke tafel had vijf tot tien aanbevelingen, van ontsluitingswegen tot meer voetpaden, van gevaarlijke oversteekplaatsen tot drempels, en van verplaatsbare bloembakken tot het afsluiten van het centrum voor auto’s. De gemeente gaat nu alle aanbevelingen bestuderen, en koppelt de resultaten zo snel mogelijk terug aan de dorpsraad. Wordt vervolgd!

Delen mag!